Homepage > Therapieën > Psychosomatische Fysiotherapie

PSYCHOSOMATISCH

Psychosomatische fysiotherapie is een erkende specialisatie binnen de fysiotherapie die zich, naast de lichamelijke klacht, ook richt op psychologische en gedragsmatige kenmerken van problemen in dagelijks functioneren (werk, thuis, sport). Hierbij kunt u denken aan:

Lichamelijke klachten zoals:

• Gespannen spieren

• Vermoeidheid

• Hoofdpijnklachten

• Langdurige nek- of rugklachten

• Chronische pijn

• Slaapproblemen

• Benauwdheid

• Hyperventilatie

Of psychische klachten zoals:

• Stress of overspannenheid

• Burn-out

• Piekeren

• Somberheid

• Prikkelbaarheid

• Lusteloosheid

• Angst of onzekerheid

• Concentratieproblemen

DE HERSENEN EN PSYCHOSOMATIEK

Om psychosomatische fysiotherapie uit te leggen, kijken we wat specifieker naar het brein (figuur 1). De hersenen bestaan uit drie lagen. Allereerst het oudste instinctieve deel waar alle processen worden geregeld waar we niet bij nadenken, zoals de hartslag, ademhalen of zweten (hersenstam).

 

Het deel dat vervolgens is ontwikkeld, heet het limbische systeem. Hier zijn de emoties, motivatie, genot, en het emotioneel geheugen gelokaliseerd.

 

Tot slot is de neocortex ontstaan, het buitenste en nieuwste hersendeel. In de neocortex wordt informatie uit het hele lichaam ontvangen, geanalyseerd en geïnterpreteerd. Vanuit dit deel kunnen beslissingen worden genomen en signalen teruggestuurd worden naar het lichaam (bijvoorbeeld voor pijndemping).

De drie hersendelen werken over het algemeen goed samen. Het lichaam streeft namelijk dag in dag uit naar een balans, zowel fysiek als mentaal (homeostase), zodat we ons prettig voelen. Maar, door heftige gebeurtenissen of dagelijkse stress kan het systeem uit balans raken. Dit kan leiden tot de lichamelijke of psychische klachten.

 

De hersenen ontvangen signalen vanuit het lichaam (bijvoorbeeld druk van buitenaf, temperatuurverschillen, afvalstoffen in de spieren/gewrichten), maar zijn ook in staat om dempende signalen af te geven aan het lichaam. Om deze dempende werking te versterken, kan de psychosomatisch fysiotherapeut u helpen.

 

HOE ZIET DE BEHANDELING ER UIT?

De psychosomatisch fysiotherapeut gaat bij de eerste afspraak samen met u op zoek naar het probleem achter de (aanhoudende) klachten. Door middel van een aantal vragenlijsten zal uw situatie geanalyseerd worden. Na lichamelijk onderzoek stelt u samen met de psychosomatisch fysiotherapeut haalbare behandeldoelen op om uw hulpvraag te beantwoorden.

 

BEHANDELSTRATEGIEËN:

Specifieke oefeningen om beter bewust te worden van uw lichaam;

• ontspanningsoefeningen;

• ademhalingsoefeningen;

• communicatiemethoden en zelfreflectie;

• pijneducatie;

• houdings- en bewegingsadvies om het lijf te versterken;

• stressmanagement;

• oefeningen voor thuis om het terugkomen of verergeren van de klachten in de toekomst te voorkomen.

 

VERGOEDINGEN

Psychosomatische fysiotherapie wordt vergoed als fysiotherapie vanuit de aanvullende verzekering. Bij alle zorgverzekeraars is een vergoeding voor fysiotherapie in het aanvullende pakket opgenomen. Het aantal behandelingen dat vergoed wordt, is afhankelijk van uw aanvullende verzekering.

 

U kunt in overleg met uw huisarts of specialist bepalen of psychosomatische fysiotherapie in uw geval gewenst is. U kunt ook direct een afspraak maken voor psychosomatische fysiotherapie via Directe Toegankelijkheid Fysiotherapie (DTF).

 

UW THERAPEUT

Tamara den Elzen is geregistreerd algemeen- en psychosomatisch fysiotherapeut en ingeschreven in het kwaliteitsregister voor fysiotherapie van het KNGF (Koninklijk Nederlands Genootschap voor Fysiotherapie) en lid van het NFP (Nederlandse vereniging voor Fysiotherapie volgens de Psychosomatiek). Na het volgen van de opleiding Fysiotherapie heeft Tamara den Elzen een driejarige Master-specialistatie afgerond, zodat zij in staat is uw situatie te analyseren en de bovenstaande klachten te behandelen volgens de meest recente wetenschappelijke inzichten.

 

PSF bij kinderen(SOLK)

 

Voor wie?

De psychosomatisch fysiotherapeut kan je helpen wanneer je vaak last hebt van pijn, spanning of vermoeidheid, of je veel zorgen maakt.

Het kan zijn dat je hierdoor school mist, niet de sport kan doen die je wilt, of minder met vrienden doet. Het is lastig hier iets aan te veranderen wanneer je last hebt van je klachten. Soms weet je zelf (of zelfs ook je ouders) niet meer hoe je met je klachten om kan gaan. Daarbij kun je dan wel wat hulp gebruiken.

 

De Therapie

Tijdens de afspraken werken we aan het beter leren voelen van je lichaam en het begrijpen wat je allemaal kán voelen.

We ontdekken hoe je over je klachten denkt en wat je er vervolgens mee kan doen. Dit gebeurt door je aandacht bij je lichaam te brengen en bijvoorbeeld je adem als rust te gebruiken.

Door dit te leren kun je je beter gaan voelen, of bijvoorbeeld meer zelfvertrouwen krijgen, zodat je weer kunt doen wat je allemaal graag wilt doen!

 

Oefeningen die we gebruiken:

Adem- en ontspanningsoefeningen

Aandachtsoefeningen (Mindfulness)

Omgaan met klachten (ACT)

Bewegen Uithoudingsvermogen en spierkracht) opbouwen om alles weer vol te houden d.m.v. sport- en beweegvormen (Graded Activity)

 

Verwijzing en vergoeding

De vergoeding van de kosten van de behandelingen zijn afhankelijk van de zorgverzekeraar en de aanvullende polis. In het algemeen geldt dat fysiotherapie voor kinderen in de leeftijd 0-18 jaar in het basispakket tot 18 keer per jaar verzekerd is. Een aanvullende behandeling kan meer behandelingen vergoeden.

 

 

 

 

 

 

 

 

Heeft u vragen of wilt u een afspraak maken?

Neem dan contact op met:

Algera fysiotherapie
Nassaustraat 45 2161 RJ Lisse
Tel: 0252-426338

info@algerafysiotherapie.nl

Meer informatie
kunt u vinden op:

www.psychosomatische

fysiotherapie.nl

HOMEPAGE

ALGERA FYSIOTHERAPIE Gezondheidscentrum Oranje-Nassau

HOMEPAGE